(change)
Snabb och säker hemleverans
Köp nu, betala i januari
Öppet köp 100 dagar
Fri retur
Få först - betala sen med Klarna
Sommarintervjun: Ann Ahlbom Sundqvist, konstnär

Sommarintervjun: Ann Ahlbom Sundqvist, konstnär

Ann Ahlbom Sundqvist

Ålder: 55 år.

Gör: Skulptör, tecknare och grafisk formgivare.

Bor: I en villa i Älvsjö, Stockholm. Har sedan barndomen varje sommar varit i familjens sommarstuga på Bohus Malmön i Bohuslän.

Familj: Maken Gunnar och döttrarna Maja, 28 år, och Elin, 25 år.

Just nu: Arbetar med en skulptur till en ny skola i Härryda kommun, utställning i Oaxen utanför Södertälje och Konstnärernas Kollektivverkstad i Bovallstrand.


Hur började ditt konstnärskap?

Sedan barnsben har jag gillat att måla och rita, berättar Ann. Efter utbildningen på Konstfack, mellan 1985-1989, har jag varit aktiv konstnär. Ibland har det handlat om stora monumentalskulpturer men oftast har jag arbetat i mindre format. Jag arbetar både med större skulpturer till offentliga miljöer och även i mindre format till privatpersoners hem. När jag fått ett konstnärliga gestaltningsuppdrag har det inneburit en kreativ process att formulera en idé som passar in i en viss miljö eller ett visst sammanhang. De material jag använder har varierat men mest är det sten, betong, mosaik, metall och glas.


Var hämtar du din inspiration?

Uppväxten på Västkusten med intrycken av havs- och stenlandskap har varit viktig, berättar Ann. Mina verk är ofta inspirerade av naturnära former från Bohusläns klippformationer, havets mångfald och mänsklighetens ursprung och något som Ann kallar livsformer. Molekyler, frön, maneter, sjöborrar, musslor och koraller kan vara känsliga organismer men besitter samtidigt potential till att skapa liv och balansera ekosystem. I hennes bildvärld förstoras dessa livsformer och mikroorganismer och belyser dess nytta i haven. Det finns en dold estetisk dimension i dessa ofta havsnära organismer.

I mina skulpturer vill jag lyfta fram de små organismerna som är viktiga för vår fortlevnad; embryon, frön och mikroorganismer bär med sig grunden till nya livsformer som utvecklas till olika självständiga individer och tankemönster i samhällen. Vi är alla delar av en kedja av celler och organismer i utveckling och behöver varandra för vår gemensamma överlevnad, berättar Ann.


Så ditt förhållande till det visuella är viktigt?

Ja, hela min sysselsättning handlar om att skapa olika former av visuella uttryck. Det handlar inte nödvändigtvis om vackra former. Jag vill snarare närma mig det som naturen givit form genom miljontals år av evolution. Det gäller speciellt mitt skulpterandet men även ibland när jag tecknar eller arbetar med grafisk formgivning.  

Jag hade en perfekt syn tills jag fyllde 50 år, berättar Ann. Bara ett par år efter det insåg jag att arbete för mig alltid innebär att jag behöver glasögon för att kunna uppfatta detaljer. De glasögon jag väljer ska vara personliga och vackra.

 


Var ägnar du dig åt ditt arbete?

Som konstnär är man aldrig ledig. På ett sätt absorberar jag nog ständigt intryck som jag sedan på något sätt omsätter i min konst.

Jag längtade länge efter en ateljé hemma. När vi bodde i lägenhet hade jag min ateljé ganska långt ut i Nacka och inser därför att det är ett privilegium att nu kunna arbeta hemma i min ateljé. Här arbetar jag med skulptur, tecknar eller jobbar med grafisk formgivning. Ibland hyr jag in mig på Konstnärernas Kollektiv Verkstad när skulpturerna har större skala eller när jag arbetar i sten. Under de senaste åren har jag arbetat i Indien en månad om året. Det har inneburit en ny dimension i mitt skapande.

Läs mer om Ann och hennes arbete på www.ann.se

--

Vill du också inspirera andra med ditt yrke eller hobby? På GLAS vill vi lyfta fram inspirerande kvinnor som går sin egen väg.

Skicka ett mail med en text och bilder till christoffer@wearglas.com.

Shoppa nu Solglasögon med styrka Hitta tillbaka till ditt inre fokus Back To Work by GLAS är en limiterad upplaga av handgjorda läsglasögon som vi helt har tagit fram för att lyfta din kvinnliga självsäkerhet – eleganta former tillsammans med stilrena mönster gör dig redo att hitta ditt inre fokus och möta världen med stil. Våra nya modeller passar lika bra för dig som är tillbaka och vill utstråla självsäkerhet på jobbet som för dig som behöver hitta fokus och ro i ditt nya hemmakontor. Alltid fri frakt Få först. Betala sen. Enkla returer Femstjärnig kundtjänst Nyheter Nyhet! Silver Lining är ett uttryck som används när du vill betona den hoppfulla sidan av en situation som till en början kan verka oönskad eller svår. Vi vill med vår senaste kollektion understryka det vackra med att se livet från den positiva sidan! Beställ idag och få produkten den 29e november